Литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”

sadmin

Девето издание на международния литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”,


Краен срок за получаване ученическите разкази – 20 март 2022 г.


Image

Девето издание на международния литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”,

Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”

Темата е „Необикновени постъпки на обикновени хора”.

Краен срок за получаване ученическите разкази – 20 март 2022 г. (срокът се удължава от първоначално обявения 01.02.2022 г.)

Младите автори трябва да се пренесат във времето на Холкоста и да разкажат за прояви на смелост и доблест, за които в историята ни има много примери. Те трябва да сътворят литературна творба, герои на която да бъдат обикновени хора, извършили постъпки, изискващи смелост, жертвоготовност, доблест и други високи морални качества, които проличават особено ярко в специфични исторически реалности. Сюжетите на разказите могат да се изградят на основата на въпроси, като: Какво предизвиква куража да окажеш помощ на евреи във време на геноцид срещу тях? Какво кара човек да рискува своя живот, за да спаси друг? Какво е чувството да си в опасност и да разчиташ единствено на смелостта и морала на приятел?

Наградите за отличените автори са парични и материални, като класираните на първите три места получават и право на годишни стипендии, съобразно Наредбата за стимулиране на деца с изявени дарби. Най-добрите творби от конкурса се отпечатват в сборник, който по предписание на МОН се ползва като ценно учебно помагало за уроците по история, свързани с темата за Холокоста.

Тази година конкурсът ще приключи с тридневен международен литературен фестивал „Приятелството – смисъл и спасение” в края на м. юни. За него ще бъдат поканени на разноски на организаторите номинираните от международно жури автори, от които ще бъдат излъчени крайните победители. Освен тържествената церемония по награждаване, той ще включва срещи със световно известни европейски писатели, творчески работилници, пленери, посещения на емблематични за региона места и др. Точните дати ще бъдат оповестени допълнително.

Голяма роля има съдействието на преподавателите по история и литература за участие в конкурса.

Очакваме ученическите творби на електронна поща center.alef@gmail.com

За допълнителна информация:

Елка Василева, секретар, тел. 0887 907 067

http://alef-bg.org/