Учениците – Тушът между черното и бялото

sadmin


Учениците

Тушът - между черното и бялото


Image

Уважаема г-жо Директор, скъпи ученици, драги колеги и гости,

 След малко предстои да изпратим учениците от випуск 2022-2023г, но преди това ще представим последната изложба за тази учебна година, която е част от проекта „Учениците“ на НГПИ „Свети Лука“ – София, проект, който продължава своята традиция вече повече от десет години.

Смятам, че за  всеки художник младежките години са съкровено време. Време, в което се поставят основите на всички следващи посоки и постижения. Това е време на дързост, на смелост, на свобода, на една мечтателност. Както от личен опит, но така и от многобройните примери на историята, мисля, че именно в младежките години възникват важни впечатления, които – сигурна съм – дават резонанс нататък и дори в известа степен  предопределят последващото развитие на художника. И именно поради тази значимост, която имат младешките години за всеки художник, неговите ранни творби, които много често времето безпощадно разпилява, са особено ценни, защото отразяват  един свеж поглед, една витална творческа непринуденост. Рисунките разкриват личността, таланта и творческия път на всеки един от тях.

 Пред вас стоят трима млади творци, чийто професионален път тепърва ще се разгръща, но началото за тях е общо и то започва през 2018-та година, когато с висок успех влизат в желаната специалност по „Пространсвен дизайн”. Представям ви Елица Велкова, Стефан Русчев и Виктория Иванова – героите в днешното събитие. Относно техният биографичен профил на кратко ще кажа, че в хода на петгодишното си обучение  взимат участие в много конкурси и общи изложби, печелят награди, участват в базари и проекти и други инициативи.

 Освен „вторият дом”, който споделят те имат и още една обща страст, която всеки открива за себе си едва в първата година от своето гимназиално обучение, разбира се благодареие на насоките на техните преподаватели по Рисуване. Това е графичната рисунка и по-конкретното любомито  средство, а именно тушът.

Насоящата изложба носи заглавието: „Тушът – между черното и бялото” и се състои се от общо  32 графични рисунки с туш,  преобладаващите жанрове са пейзаж и портрет. Работите са направени през последните пет години, както в учебно време така и извън него.

В основата на графиката винаги са били  линията и контрастът на черно-бялото, както и щрихът, петното тоналните нюанси, контура. Графиката често е наричана изкуството на черното и бялото, а рисунката се отнася към уникалната графика, защото всяка рисунка е единствена сама за себе си. Тя е средство за познание и изучаване на действителността. Всъщност независимо дали като подготвителен ескиз за картина или печатна графика, като пейзажна и архитектурна скица или като свободна композиция, рисунката винаги е била ценена като най-прекия път до душата на художника, до неговите емоции, фиксирани в даден момент, до визуалните му размисли, често запазвани единствено за самия него. Тя е истинският „поглед отвътре“ и образ на „чувството, изпреварващо мисълта, без ретуша на суетата“.

В експозицията впечетление прави умението и боравенето с различни изразни средства, част от езика на графичната рисунка. Освен смели щрихи, ярко изразени индивидуалност и убедителни линии и контури в създаването на общото впечатление активно участва и белият лист хартия. Тушът от своя страна дава големи възможности,  чрез които участниците в изложбата постигат интересни живописни ефекти,  детайлни и експресивни щрихи.

Работите на всеки един от тях се откроява със стабилно и уверено изграждане на формата, с подчертан индивидуализъм и  многопластовост.

Пожелавам ви запазите своята младежка свобода и мечтателност. Надявам се, че пътят ви на художници ще бъде вълнуващ, но се надявам да си припомнят своите първи стъпки в изкуството. Успехи! Благодаря за вниманието!

Ивелина Илиева,

преподавател по История на изкуството

Инициативата за тази изложба е на д-р Десислава Денева, преподавател по Рисуване на учениците, представили своите творби.