Пленер

sadmin


Изложба „Пленер”


Image

На 15 май в Дом на киното се откри изложба с творби на ученици от НГПИ „Свети Лука” – София. Изложбата носи заглавието „Пленер” и се състои от 24 произведения създадени през последната учебно – творческа практика от випуск 2023-2024 г.

Творческата практика е специален предмет, който се изучава от всички ученици в десети, единадесети и дванадесети клас. Рисуват се екстериорни или интериорни композиции, с включени човешки и перспективни задачи. Екстериорните композиции могат да бъдат сред природата и в градска среда. За осъществяване на задачите, се използват разнообразни материали за рисуване и се експериментира с различни живописни и графични техники. Практиката е една от най-свободните и творчески дисциплини в училище, която помага на учениците в израстването им като професионални художници. Експозията е сборна и показва разнообразни по стил творби на ученици от 12 клас. Учениците рисуваха в парковете, малките градски дворчета и по улиците на София и творбите им отразиха настроения от живота в големия град, както и  пресъздаването на „природни състояния”. Работите  се отличават със стабилно и уверено изграждане на формата, с подчертан индивидуализъм, с разнообразие в избора на техники и материали, конструктивни и артистични умения, наблюдава се свобода и експресивност в пластическият изказ.

Смятам, че за всеки художник младежките години са съкровено време. Време, в което се поставят основите на всички следващи посоки и постижения. Това е време на дързост, на смелост, на свобода, на една мечтателност и на създаване на най-устойчивото приятелство.  Многобройни са примерите в исторически контекст, които доказват, че  младежките години до известна степен предопределят последващото развитие на художника.  А пленерите и практиките, винаги са свързани с много труд съчетан със споделеност и забавления. Тази изложба слага краят на вашият гимназиален етап, но е и ново начало. Може да се каже, че чрез нея се създава символен „мост” чрез който преминавате от ученически етап, към по сериозен и професионален етап. Нека това ново начало бъде изпълнено с творчески ентусиазъм и хъс.

И не случайно именно тук в Домът на киното е вашата „последна спирка” от гимназиалният етап, това емблематично пространство винаги е било дом и убежище на истински стойностното изкуство. Настоящата експозиция не само представя творчеството на випуск 2023-2024, но и дава възможност за диалог и взаимодействие с публиката. Това е момент, в който авторите се  се ангажират с обществената дискусия и критика.

Затова, благодарим ви, че сте част от тази вълнуваща изложба и подкрепяте таланта и креативността на нашите ученици. Нека техните работи ви вдъхновят и ви показват, че възможностите за изразяване и създаване са безгранични.

Бъдете успешни, скъпи ученици! Дерзайте!

Текст: Ивелина Илиева - преподавател по история на изкуството в НГПИ „Свети Лука“.

Участници в изложбата „Пленер” са: Виктория Георгиева, Евелин Миланова, Ния Бончева, Анна Илиева, Любов Иванова, Карина Русева, Магдалена Горничева, Теа-Мария Димова, Венера Терзийска, Августина Герджикова, Олга Кугуенко, Дара Чакова, Рада Павлова, Христина Чешмеджиева, Божидара Проданова, Елиза Лозанова, Михаела Станкова, Мария Гълъбова, Анна Костова, Дара Димитрова, Мария Петрова, Марта Тренчева, Елиза Лозанова и Димитър Хинков.
Изложбата е част от Проекта „Учениците” на НГПИ „Свети Лука” – София.

Благодарим на домакините от Дом на киното, за предоставената възможност да представим творби на нашите ученици.
Изложбата може да бъде посетена в Дом на киното от 15 до 30 май 2024 г.