Международно триенале на сценичния плакат

sadmin


Изложба плакати


Image

Международно триенале на сценичния плакат – София като актуална платформа, ориентирана към световната културна сцена, винаги е отворено към глобалните, значими теми. Водени от убеждението, че човеколюбието и човечността са същностни за изкуството, приехме с отговорност поканата на Държавния културен институт да се включим в настоящия проект. Вярвайки, че плакатът притежава особената сила – да отстоява позиции и да внушава важни послания, се обърнахме към 12 съвременни визуални артисти, във въздействието на чиито плакати многократно сме се убеждавали. Носители на награди от Триеналето, тяхното талантливо авторско присъствие, има различни проявления и признания у нас и по света. Прочутият със своите безкомпромисни политически плакати Петер Поч също прие да се присъедини към българските си колеги Анна Симеонова, Иван Кашлаков, Кирил Златков, Люба Томова, Маргарита Дончева, Мая Стайкова, Мила Лозанова, Ненко Атанасов, Петър Чучулигов, Радослава Боор и Страхил Димитров.

Резултатът е колекция, инспирирана от посланието за хуманизъм и противопоставяне срещу антисемитизма; колекция, разказваща историята за спасяването на 50 хиляди български евреи преди 80 години; колекция - израз на гражданската и творческа реакция срещу ксенофобията и насилието, срещу всяка форма на незачитане на човешкото достойнство и правото на живот.

Плакатната колекция е реализирана от Международното триенале на сценичния плакат съвместно с Държавния културен институт към Министерство на външните работи на Република България, в рамките на проекта „Стратегическо сътрудничество между България и Норвегия, в подкрепа на международните ангажименти на България за борба с антисемитизма и опазването на еврейското наследство".