Десет плаката от Стоян Дечев за една пиеса от Елизе Вилк

sadmin


Десет плаката от Стоян Дечев за една пиеса от Елизе Вилк


Image

Експозицията „Десет плаката от Стоян Дечев за една пиеса от Елизе Вилк“ е създадена за Драматичен Театър Търговище, където се играе пиесата на румънския драматург Елизе Вилк „Зелената котка“. Един от плакатите обслужва самото представление, а останалите са проектирани за малка изложба в театъра като съпътстващо, премиерата, културно събитие. В процеса на сътрудничество между автора Стоян Дечев, режисьора на спектакъла Любомир Колаксъзов, директора на театъра Владо Петков и част от актьорите се заражда идеята, че възможностите на изобразителното изкуство могат да бъдат в съзвучие с постановката и не само да бъдат в услуга на нейните цели, но и да обогатят представлението с друг прочит и нови идеи. Изложбата бе експонирана в Театър Търговище и тържествено открита от заместник директора Денислав Янев с участието на Градския духов оркестър с диригент д-р Росица Бояджиева в Нощта на театрите – 18 ноември, точно преди премиерата.

По покана от НГПИ „Свети Лука“ експозицията е показана в изложбената зала на училището в нов контекст. По идея на домакините, акцентът пада не на функцията на плаката, а на художествено-естетическите и пластическите проблеми при неговото създаване, както и на неговото автономно художествено битие. Проблеми на изкуството на плаката и графичния дизайн бяха разисквани в дискусия между автора и публиката при откриването на изложбата.

Гостуваха ни режисьора Любомир Колаксъзов и актьорите Елена Дечева и Мартин Петков.

Благодарим на доц. д-р Стоян Дечев за увлекателната лекция и посланието за връзката между плаката, театъра, музиката, актьорите и зрителя. Събитието е част от Програмата за сътрудничество между Националната художествена академия и НГПИ „Св. Лука" - София.

Изложбата може да бъде посетена от 5 до 15 март 2024 г.