Георги Чапкънов през погледа на Иван Бакалов

sadminИзложби, Новини

Георги Чапкънов през погледа на Иван Бакалов - 24.01 – 08.02.2023 г.


Image

НГПИ„Св. Лука“ и Х-ти фестивал ФотоФабрика представят изложбата

Георги Чапкънов през погледа на Иван Бакалов

Проектът е създаден през 2021 г. от фестивала ФотоФабрика с подкрепата на УниКредит Студио. Настоящата изложба отбелязва 80-тата годишнина на големия скулптор и се открива на неговия рожден ден – 24 януари 2023 г.

Журналистът и фотограф Иван Бакалов снима именития ни скулптор в ателието му в различни периоди в продължение на няколко десетилетия. Обективът на Бакалов запечатва работата на Чапкънов през годините, атмосферата в ателието му и произведенията му, още преди да са се видели с публиката. Бакалов успява да документира процеса по изработката на някои от най-известните скулптури на Георги Чапкънов, сред които тези на Радой Ралин и Йордан Радичков както и успява да улови уникални момента на контакт между скулптора и неговите модели.

30-те фотографи ни помагат да надникнем  в свещеното работно пространство на един безспорен талант като Георги Чапкънов през обектива на Иван Бакалов, за да се опитаме поне малко да разберем какво стои зад паметта на монумента.

Към изложбата е създаден и електронен каталог, който показва различни страни от творческия и технологичен процес на автора, както и представя неговите скулптурни произведения, намиращи се на територията на София.

Георги Чапкънов (Чапа) е носител на поредица награди, сред които: годишни награди за скулптура на СБХ; наградите „Роден“ и „Хенри Мур“, присъждани от най-големия скулптурен музей на открито в света – “Хаконе”, Япония; наградата за скулптура от Триенале на изкуствата в Ню Делхи през 1991 г.; “Сулмона” – награда на Президента на Италия за портрета на режисьора Федерико Фелини през 1993 г.; Гран При в Париж, 2002 г. и др.

Иван Бакалов е журналист, фотограф, основател и редактор е на сайта e-vestnik.bg.

Автор е на книгите „Заговорите против Живков – разкази от първо лице”, „В сянката на Борисов”, „Мачтите в края на улицата – 5500 км с кола из САЩ”, „До Чикаго и напред On Route 66”.

https://www.fotofabrika.org