„Асоциално за социалното. Non-commercial posters“

sadmin


„Асоциално за социалното. Non-commercial posters“

Изложба плакат на Люба Томова


Image

19 – 28 април 2023

Галерия на НГПИ „Св. Лука“, София

откриване – 19 април (сряда), 14:00 часа

Изложбата „Асоциално за социалното. Некомерсиален постер“ с автор плакатистката Люба Томова, първия български артист, носител на Голямата награда на Международното триенале на сценичния плакат, 2022,  включва 47 постери вдъхновени от драматургия,  кино и литература, които отвеждат към социални асоциации. През призмата на автора са обърнати към общи социални проблематики, валидни и вълнуващи хората от столетия, а в днешно време са не по-малко обострени. Те са философско-социални, а не художествена реклама за културно събитие, което ги прави още по-ярки като произведения на изкуството и въздействие върху зрителя.

Заповядайте!

***

Люба Томова е родена в София през 1975 г. Завършила е Националната художествена академия, специалност „Плакат“. Работи в областта на плаката и приложната графика; съосновател e на Студио за графичен дизайн Poster House. Участва в множество международни форуми за плакат, между които: Международно биенале на театралния плакат – Жешов, Полша; VIDAC – Република Корея; Международно биенале на графичния дизайн Golden Bee – Москва; Международно триенале на сценичния плакат – София; международните биеналета на плаката в Мексико, Боливия, Търнава и др. Носител е на редица награди за графичен дизайн, по-важни от които са: Голямата награда – „София“, пластика „Златен плакат“ на X Международно триенале на сценичния плакат – София; Първа награда от анонимен национален конкурс за плакат „За един устойчив свят“ (инициатива Rio+20); Специална награда за плакат от V Международно триенале на сценичния плакат – София; Първа награда за плакат от XVIII Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово и др. Осъществила е пет самостоятелни изложби плакат под мотото „Асоциално за социалното“ в Русе, Добрич, Димитровград и Варна. Член е на New Vision International Group, секция „Графичен дизайн“ към СБХ и Камара на дизайнерите в България.

***

Като едно играещо дете Люба се забавлява да превръща заобикалящата ни прозаичност в многопластови метафори, задаващи въпроси, въпроси, на които може би не смеем да търсим отговорите. Но нали това е ролята на изкуството, а плакатите на Люба са чисто изкуство.

Георги Пасев
художник

Люба Томова няма нужда от театрални премиери. Тя създава събитието. Постановката е нейна, без значение дали работи с прашасали аксесоари от битаците или води тежка битка с умъртвената природа. Люба Томова фокусира своята бръснеща реакция към псевдоизбора на бинарния живот вземи/дай. Сега.

Димитър Трайчев
художник

За поредн път се убеждавам в силата на нейните работи, концентрирали индивидуалната есенция, отправена като обществен апел, без размахването на пръсти и юмруци. Именно в това откровено приканване към размисъл и диалог е силата на Любините плакати, способни да ни мотивират и подтикнат към съзидание и мечтаене.

Ненко Атанасов
художник