Събития, които проведохме през месец март

sadmin

Събития през март13 века българия

Учителите посетили Австрия по мобилност С1 на Еразъм+ представиха пред учениците участници в проекта информация за най-големия, постоянно разрастващ се децентрализиран мемориал в света проектът Столперщайне (нем. Stolpersteine - буквалeн превод „камъни за препъване“, метафорично „препъникамък“ или „да се натъкна на нещо“) създаден от немския художник Гюнтер Демниг през 1992 г. Част от този мемориал се намира в града домакин Санкт Пьолтен. Целта му е да бъде почетена паметта на хората станали жертва на нацисткия терор. На местата, където последно са живели тези хора се поставят малки бетонни кубични блокчета с размер десет на десет сантиметра с гравирани върху метал имена на жертвите. Започва в Германия и оттогава са положени повече от 75 000 камъка в 28 страни в Европа.

Гостува ни Силвия Кобърн – психолог, илюстратор и писател, с която учениците дискутираха какво означава „активен“ мир – развитие на обществото, за да има не само социални нагласи, а и икономическа възможност да се запази мира или да се възстанови след сътресение и мирът не само като отсъствие на война. Ролята на изкуство, което може да допринесе за социална промяна.

 

Проведохме онлайн среща по медиация с Севдалина Александрова – обучител, медиатор, адвокат на тема „Как да побеждаваме в разговора? Всички. В училище и не само.“ Дискусия по въпросите: Възможно ли е всеки да е прав? Как да защитаваме позициите си и да получим максимално много, като същевременно оставим и другия доволен? Какви стъпки и думи да използваме, за да постигнем успешно решение за себе си, така, че и другият да е съгласен? Целта беше да се видят и изпитат наживо различните гледни точки.

От 4 до 6 април 2022 г. продължихме с онлайн семинар между партньорите, в който учениците представиха училището си и концепцията си за мир -  какво свързват с понятието мир, какво означава за тях, имат ли свои собствени преживявания свързани с темата за мира (демонстрации, мирни митинги и др.). Подготвиха се презентации за паметници и места на мира и се дискутира тяхната роля - какво отбелязва паметника, за местоположението му, защо е поставен там, изпълнява ли социалното си предназначение.