Еразъм+ мобилност – Бон, октомври 2022 г.

sadmin

Еразъм+ мобилност – Бон, октомври 2022 г.


Image

Еразъм+ мобилност – Бон, октомври 2022 г.

От 17 до 21 октомври 2022 г. се осъществи първата мобилност за ученици по проекта на Еразъм+  „Одисея на мира” в партньорство с гимназии от Германия и Австрия. Домакин бе гимназия „Елизабет Зелберт” (Elisabeth-Selbert-Gesamtschule) в Бон, Германия. Божидара Иванова, Гленда Минков, Лора Трифонова, Ина Панова и Йоана Христова, от 12 клас, участваха заедно с ученици от Австрия и Германия в интензивна програма с дискусии, лекции и проучване на „местата на мира” в Бон и Кьолн.

В процеса на работа научиха какво представлява Da-Vinci bridge, дискутираха с гост-лектор алтернативни форми за справяне при проява на несправедливост, запознаха се с с форма на медиация от ученици за ученици при решаване на конфликти – Peer Mediation, посетиха Netzwerk Friedenskooperative, Bonn (Доброволческа мрежа за работа за мир, Бон).  В пет отбора по трима души от всяка държава изследваха различни паметници и места на мира в Кьолн, след което в библиотеката на училището изработиха PowerPoint презентации, представиха ги пред партньорите си и участваха в дискусия по темата за Мира. Нашите учениците разговяряха свободно на английски език и бяха похвалени от организаторите за задълбочените анализи в дискусиите и проучванията по темата на проекта.

Всички участници и координаторите Ралица Карапантева, Рафаела Рафаелова и Лилия Балева се върнахме изпълнени с много впечатления, нови знания, приятелства и мотивация за участие в бъдещи проекти.