Партньорство с театър „Ами да“

Партньорство с театър „Ами да“


Image

Театър „Ами да“ е създаден от артисти, с безспорни качества и опит.  Екипът има богата професионална  практика заедно и през годините са доказали, че са съмишленици, убедени в отговорността на посланията в изкуството.

Всяко време има свои особености и „изисквания“ към артиста, но епохата, в която живеем и творим, сякаш е забравила за неизменната необходимост на битието от изкуство. Така се роди мисълта, че трябва да се обърнем към неоспоримите достижения  на човешкия ум в областта на литературата, музиката, изобразителното изкуство. Желанието ни да обхванем по-голям периметър от това безбрежно пространство, оформи идеята за създаване на дългосрочна програма, насочена към учениците и съобразена с тяхната програма по литература от седми до дванайсти клас. Заглавията, с които ще стартираме прокта за периода 10.02.2023 - 20. 12. 2023, са : „Одисея“ от Омир и драматизация по повестта на Иван Вазов „Чичовци.

Искаме от „Одисея“ на Омир да направим динамично и атрактивно представление със съвременен прочит. Знаем, че духът на приключението, заложен в основата на произведението, е близък до младите хора от което и да било време, от която и да била епоха.

В творческия процес, върху изграждане на представленията, ще си сътрудничим с ученици от училищата по изкуства. Присъедияването им към общата ни работа ще е на принцип, съобразен с естеството на тяхното обучение и образование.

На учениците от гимназията по приложни изкуства, ще дадем възможност, съвместно със сценографа и костюмографа, да се включат в работата по спектакъла, с предложения и решения за пространствената визия и костюмите на представленията.

Учениците  от музикалното училище, ще участват в създаването на звукова и музикална среда към спектаклите.

Подготовката за представленията и самите представления ще се реализират в патрньорство с  НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, на техни сцени и с участие на студенти от академията.

Работата  на ученици и студенти, съвместно с професионалисти, с цел достигане на висококачествено художествено представление, ще бъде обогатяващо, провокативно и вдъхновяващо за всички.

За реализация на програмата, получихме подкрепа по   „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“ към НФК и от Министерството на културата.

Десислава Боева режисьор,

Ръководител на театър „Ами да“


Image
Image
Image
Image