Откриване на учебната 2022-2023 г.

Откриване на учебната
2022-2023 г.Слово на г-жа Лилия Балева, директор на училището за откриването на учебната година


Уважаеми гости, скъпи учители, родители и ученици,

Благодаря на всички вас, които сте тук, за да споделите нашето вълнение. 15 септември е празничен ден, който събира различните поколения чрез носталгичното припомняне на онзи първи учебен ден, който всички ние – родители, учители и ученици – сме преживели. Дори и да не ни е присъща носталгията към някой минал 15 септември, се вълнуваме от днешния – просто защото е ново начало, а всяко начало ни изпълва със страх, но и с трепет и надежда. Предполагам това се отнася както за осмокласниците, за които това е първият учебен ден в нашето училище, така и за дванадесетокласниците, за които това ще е последният 15 септември.

Скъпи дванадесетокласници,

Обръщам се най-напред към вас със съвет да се опитате да запомните вълнението от този последен 15 септември.  Съхранете го дълбоко в себе си и когато станете твърде сериозни и твърде възрастни, си припомняйте чувствата, които изпитвате днес. Вълнението е присъщо на младостта. Ако съхраним способността си да се вълнуваме, ще запазим нещо от младостта, независимо от неумолимото време.

Неслучайно часовникът е символ на гимназията ни – не, не можем да върнем времето назад, не можем да изживеем онова, което сме пропуснали от страх, от мързел или от безразличие, но можем да съхраним онези мигове, които са ни развълнували, които са ни направили млади, красиви, живи...

Живейте пълноценно и смело през тази последна за вас година, не отлагайте, не пропускайте – дори часовете, които ви се струват безсмислени, неприятни и скучни. Помнете, че истинското познание, в което всеки учител се стреми да ви посвети, е отвъд математиката, физиката, биологията и т.н. – то е в способността да общуваме, да споделяме, да бъдем добронамерени, да се опитваме да разберем другия, да съчувстваме, да бъдем ангажирани, да живеем красиво и достойно – все неща, които не ги пише в учебниците и за които няма ясни дефиниции. Ето това истинско познание е най-ценно, за него няма да получите оценка в дипломата, върху тази странна дисциплина няма да държите матури, но тъкмо то ви изгражда като личности, а целта на училището – извън учебните планове и програми – е да помогне на младия човек да опознае и да изгради себе си.

И да не си помислите сега, че ви казвам да не учите математиката, физиката, биологията и т.н. – знанията и уменията, които придобивате, са изключително важни. Ще го кажа просто: знанието ни прави истински свободни. Знаещият човек не може да бъде манипулиран, знаещият човек не робува на предразсъдъци, само знаещият човек може да избира, да осъзнава избора си и да поема отговорност за него, знаещият човек може да променя света, в който живее... Затова ви пожелавам не само успешно да се дипломирате, но и да бъдете истински свободни млади хора!

Скъпи осмокласници,

Надявям се сте разбрали, че казаното дотук е свързано и с вас, които за първи път прекрачвате прага на нашето училище. Досещате се, че това не е просто красива сграда, в която пребиваваме за няколко часа, а общност, която споделя идеи. Това, че сте приети тук, е само първото изпитание, което сте преминали – не забравяйте, че ще се налага всеки ден да доказвате принадлежността си към тази общност, да доказвате, че сте достойни да бъдете ученици на тази гимназия, на която много от нас са посветели години, десетилетия даже... Бъдете упорити и смели, търсете и следвайте призванието си! Ние сме тук, за да ви помогнем да намерите себе си, да разберете кои и какви искате да бъдете. Не забравяйте обаче, че процесът на обучение е двустранен, и никой насила не може да ви даде нещо, което не желаете да получите. Затова ви пожелавам смелост, упоритост, но и любопитство – ако не искате да знаете повече, няма как да  научите повече...

Скъпи колеги,

Никога в тези свои обръщения не съм Ви пропускала – не защото се чувствам задължена да спазя формата на изложението, а защото искрено вярвам, че духът на едно училище се определя от неговите учители. Убедена съм в отговорното ви отношение към учебния процес, но и искрено вярвам, че ще запазите способността си да се вдъхновявате от това, което правите. Да, желая ви търпение, здрав разум и спокойствие, но и вдъхновение и страст – ако съхраним способността си да се вълнуваме от това, което правим, ако изпитваме удовлствие от това, което правим, работата е не задължение, а творчество. Затова – бъдете здрави и вдъхновени през новата учебна година! Пожелавам ви любопитни ученици, които искат да знаят повече!

Да е успешна новата учебна година!