Image
Витражите на новите двери на галерията са дипломна работа на Анатоли Илиев от специалност Силикатен дизайн, випуск 2016/2017 г., с преподавател д-р Елизар Милев.

# Галерия
„Свети Лука“


Галерия „Свети Лука“ е разположена на втория етаж в красивата сграда на бул. „Сливница“ 134. Характерната червена фасада и възстановената часовникова кула, широкото вътрешно стълбище с парапет от ковано желязо и модерните външни стълби я правят една от емблематичните сгради в София –  архитектурен паметник.

В нея, от 2008 г. се помещава Националната гимназия за приложни изкуства „Свети Лука“, а повече от 10 години работи успешно и галерията, носеща името на основоположника на християнската живопис и покровител на художниците – Свети Апостол и Евангелист Лука.

Светла и обширна, тя дава пространство за изява с изложби на своите ученици, преподаватели и гости, представя образователни проекти с национално и международно значение. Тук, като участници в проекта „Уроците. Благодарим, Маестро!“ са представяли свои творби известни имена в българското изобразително изкуство, в проекта „Будителите“ са участвали изявени преподаватели от Националната художествена академия с техни ученици, в проекта „Гостуват ни“ са показвали свои експозиции други галерии и музеи, а известни личности са споделяли своя опит пред учениците. Галерията е домакин на ежегодния базар по време на Деня на отворените врати.

Тук при завършване на училище, дипломниците имат възможност да представят свои самостоятелни изложби и да покажат резултатите от своето обучение по специалностите, които изучават – правят своите дипломни защити. Тук е мястото за срещи и разговори на младите творци, на преподавателите, на участниците в различни проекти.

Тук е мястото на свободна духовна изява.

За контакт:
GSM: 0889 102 238

Работно време: 10.00 – 15.00 ч.